Grčka leto 2011
Grčka-Svaki kamen,svaka građevina i svaki metar predivne obale kriju u sebi tajnu prošlosti, a svaka staza i put prenose nas u dani svet mitova,bogova, igara... Grčka je yemlja koja u sebi spaja duh davnih epoha i savremenosti, spaja zlatne morske plaže i izdižući se iz njih mitski Olimp.
Kao i svake godine najviše srba ide u grčku,prema raznim nagađanjima biće nas pola miliona.
Geografski položaj
Grčka (131 957 km²) se nalazi na južnome delu Balkanskog poluostrva. Glavni grad je Atina. Grčkoj pripada nekoliko ostrvskih grupa u Egejskom moru (Cikladi, Sporadi) i Jonskom moru (Jonsko ostrva). Istočnim delom (Egejska Grčka) protežu se planinski masivi Olimp i Ossa. U zapadnom su delu planinski venci Helenida koji preko Krete i Rodosa prelaze u Malu Aziju.
Klima i vegetacija tipično su sredozemne, što spojeno s razvedenom obalom pruža dobre uslove za sve popularniji turizam. Zemljoradnja se osniva na pšenici, ječmu, raži, zobi, kukuruzu, riži, duvanu, pamuku, šećernoj repi, kikirikiju, suncokretu, maslinama, vinovoj lozi, agrumima, povrću i voću. Ljudi se bave i stočarstvom, pčelarstvom, uzgojem dudova, ribarstvom.
Karakteristike kuhinje
Sveže namirnice, neštedljiva upotreba aromatičnog bilja i začina, maslinovo ulje (prisutno u većini jela) i jednostavnost pripreme prepoznatljive su odlike ove kuhinje.
Zahvaljujući blagoj klimi, povrće i voće uzgaja se na prirodan način, što se odražava i na kvalitetnom i punom okusu. Začinsko bilje koje se bere u selima i planinama (origano, timijan, metvica, ružmarin…) poznato je po snažnom mirisu i lekovitim svojstvima.
Posebno su poznati i sirevi, osobito feta – izvrstan ovčji sir koji poznajemo iz grčkih salata.
Najpoznatija salata jest upravo ona grčka od božanstvene mešavine feta sira, paradajiza, crnih maslina i luka.
Kako ovce i koze slobodno pasu na livadama i hrane se aromatičnim biljem, meso je takođe specifičnog okusa, a slično je i s plodovima mora.
Prema tradiciji, pripremljena jela stavljaju se u sredinu stola, a gosti zatim biraju jela po vlastitom ukusu.
Travel saveti
Poštujte starije! U Grčkoj je iskazivanje poštovanja prema starijima vrlo izraženo.
Ponude li vas poslovni partneri hranom ili pićem, nemojte odbiti jer se to smatra vrlo nepristojnim.
Upute za šoping: isplati se kupovati ručni rad, vino, tepihe, grnčariju, čipku, zlatni i srebrni nakit. Područja oko atenskih trgova Syntagma i Kolonaki popularna su mjesta za kupovanje hrane i kvalitetnih predmeta. Najjeftiniji je Rhodos. Slobodno se cjenkajte!
Želite li naučiti par grčkih fraza, to bi otprilike zvučalo ovako:
Bok – Yasas ili Yasu (neformalno)
Dobro jutro – Kalimera
Dobar dan – Herete
Molim – Parakalo
Hvala – Efharisto
Da – Ne (!)
Ne – Ohi
Oprostite – Sighnomi
Kako ste/si? – Ti kanete ili Ti kanis (neformalno)
Gdje je...? – Pou ine...
Koliko? – Poso kani?

Sat I po vožnje od Soluna, na prvom prstu Halkidikija, na poluostrvu Kasandra smestilo se mestašce koje očarava svojim dugim peščano-šljunkovitim plažama, celodnevnim sučanjem, a u sumrak romantičkim šetnjama poredmora:Beybrojni barovi, taverne, kfanice, diskoteke pružaju mogucnost zabave od najmlađeg do najstarijeg pokoljenja.
Pefkohori

Jedno od najlepših letovališta na Halkidikiju, na samom jugu poluostrva Kasandra, pruža neponovljiv pogled na zaliv Torenoes i poluostrvo Sitonija. Moderan deo, smešten uy dug peščanu plažu, prepun je raznovrsnih prodavnica, restorana, kafića i taverni, ao I diskoteka, pa je omiljen I među mlađim gostima.
Polihrono


Egejsko more sakrilo se u uvalama zaliva Toroneos zapljuskujući peščane plaže ovog mestašca na poluostrvu Kasandra. Ako se tome dodaju dobri smeštajni kapaciteti, prijatan ugođaj, ljubazni domaćini, ukusna grčka hrana, pruža nam se dobra slika skoro idealnog masta za odmor u opuštenoj atmosferi.
Gerakini
U ‘korenu’ između ‘dva prsta’ Halkidikija, Kasandre I Sitonije, 90km jugoistočno od soluna nalazi se ovo malo I novo letovalište. Mesto je u neposrednoj blizini magistralne saobraćajnice Nea Mudania (na 15km.) Neos Marmaras (na 43km).Gerakini odiše kosmopolitaskom atmosferom u desetak taverni i kafića, u nekoliko malih, porodičnih hotela, u noćnom (disko) klubu i ‘fast food’ restoranu.
Sarti
U srcu Halkidikija, na drugom prstu-Sitoniji, nalazi se gradić Sarti… Okrenut ka atosu, u potpunosti podređen turistima…Moderne, nove kuće sa lepim apartmanima, nekolicina hotela, centar sav utonuo u mediteransko zelenilo u kome su se uvukli kafe, restorani, diskoteke….
Paralija

Nekadašnje ribarsko pristanište Katerinija, seoce sa svega par kućica, preraslo je kosmoplitsko mesto koje svoj prioritet I razvoj može da zahvali reci ‘jugo-turista’ koji su boravili u ovom mestu tokom poslednjih dekada prošlog veka.Na plažama koje su kombinacije peska I sitnog šljunka mogu se sresti turisti iz celog sveta.
Zakintos

Nalazi se na zapadu grčke, od kopna (zapadnog Peloponeza) je udaljeno oko 25km.Plaže su široke I peščane sa zalivima I uvalama.Maslinovo ulje, ribizla, grožđe I limun su osnovni proizvodi. Ono po čemu je Zakintos poznat su morske kornjače koje su ovde saštićena vrsta I koje se na ovom ostrvu razmnožavaju.Glavni grad I glavna ruka ostrva je Zakintos.
Krf

Nalazi se na najzapadnijoj strain Grčke.Kristalno bistro more, bujna vegetacija, obala bogata uvalama I rtovima,kao I hotelski kompleksi svih kategorija zadovoljavaju potrebe I najizbirljivih posetioca.Na grčkom se ostrvo naziva Kerita I ime je dobio po nimfi Kerkiri koju je ppsejdon, bog mora, oteo I zatočio na ostrvu.









Нема коментара:
Постави коментар